contractbeheerder

Wat doet een contractbeheerder?

Contractbeheer is een belangrijke taak binnen elk bedrijf. Met een contractbeheerder kunnen alle contracten efficiënt worden beheerd en verzameld, waardoor jij je hier geen zorgen over hoeft te maken. Met behulp van het juiste programma en de juiste vaardigheden worden alle gegevens op de juiste manier behandeld. Maar wat doet een contractbeheerder nu eigenlijk precies? In deze blog vertellen we meer over de voordelen van goed contractbeheer en de waarde die een contractbeheerder kan bieden.

Het belang van een contractbeheerder

Een contractbeheerder is een onmisbare schakel in een bedrijf. In combinatie met contactbeheer software is het mogelijk om alle gegevens op een juiste manier te ordenen en het contractmanagement in de juiste baan te leiden. Zo wordt een contractbeheerder in staat gesteld om ervoor te zorgen dat alle informatie met betrekking tot contracten op de juiste plek staat, onder de juiste datum en tijd. Dit is belangrijk en vooral ook secuur werk.

Wat doet een contractbeheerder precies?

Een contractbeheerder neemt verschillende taken op zich. Hieronder lichten we er een aantal toe.

Ontwikkeling en voorbereiding van contracten

Een contractbeheerder is vaak betrokken bij de voorbereidende fase van contractontwikkeling. Dit omvat onder andere het opstellen van contractvoorwaarden, het uitwerken van de contracten en het beheren ervan. Zo wordt tijdens het opstellen van de contracten rekening gehouden met de belangen van de organisatie en worden eerlijke en haalbare afspraken voor alle betrokken partijen gemaakt. Zij kunnen in deze fase samenwerken met juridische afdelingen om ervoor te zorgen dat contracten voldoen aan alle relevante wetten en regelgevingen.

Beoordeling en onderhandeling

Een ander belangrijk aspect van het werk van een contractbeheerder is het beoordelen en onderhandelen van contracten. Contractbeheerders analyseren contractvoorstellen en voeren onderhandelingen over de voorwaarden.

Contractuitvoering en -opvolging

Na het sluiten van een contract zorgt de contractbeheerder ervoor dat de uitvoering en naleving van de contractvoorwaarden in stand worden gehouden. Zo wordt er toezicht gehouden op de tijdlijnen, betalingen en andere verplichtingen die in het contract zijn vastgelegd. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het oplossen van eventuele geschillen die ontstaan tijdens de periode van het lopende contract. Hierbij dien een contractbeheerder als beslissende schakel tussen de partijen.

Contractvernieuwing of beëindiging

Op een bepaald moment komt er een punt waarbij het contract af zal lopen. Na het aflopen van dit contract moet er natuurlijk een keuze worden gemaakt. Blijf je in zee gaan met de tegenpartij of beëindig je de band? Hier neemt een contractbeheerder ook een bemiddelende rol op zich. De evaluatie is belangrijk voor het nemen van de juiste beslissingen die de toekomstige strategie en relaties van de organisatie kunnen verbeteren of verslechteren. Zo heeft de contractbeheerder een belangrijke taak naast het overzicht behouden op de aanwezige en lopende contracten.

Als contractbeheerder moet je diepgaande kennis van het vak hebben, maar ook genoeg juridische kennis. Een contractbeheerder moet beschikken over uitstekende onderhandelingsvaardigheden en sterke organisatorische capaciteiten. Door middel van effectief contractbeheer kunnen organisaties niet alleen financiële en operationele risico’s verminderen, maar ook hun zakelijke relaties versterken en optimaliseren. Ontdek wat het contractbeheer van Pakta kan betekenen voor de contractbeheerder van jouw organisatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.  

Meer lezen?

Ga snel naar